Cum Se Impozitează Câștigurile La Cazinourile Online din România

Actualizat:
Impozite Câștiguri Cazinouri Online

Știai că în anul 2022 grila de impozitare a jocurilor de noroc a fost schimbată? Deși schimbarea a venit acum un an, chiar și în momentul de față, mulți jucători încă nu știu cum sunt impozitate câștigurile. Tocmai din acest motiv, specialiștii CazinoExpert.ro au ales să vină cu o prezentare clară a procesului de impozitare, cu exemple concrete și explicații folositoare.

Cât Plătești În Funcție De Sumele Câștigate La Cazino?

Cât Plătești În Funcție De Sumele Câștigate La Cazino

Suma câștigată Procent impozitat
Până la suma de 66.750 RON 1%
Între 66.751 și 445.000 RON 16% + 667.5 RON
Peste 445.000 RON 25% + 61.187,5 RON

Nouă lege adoptată în unanimitate și intrată în vigoare de la data de 31 iulie, 2022, a mărit practic cele trei praguri de impozitare precedente, de la 1% la 3% pentu câștiguri până în 10.000 RON, de la 16% la 20% pentru câștiguri cuprinse între sumele de 10.000 RON și 66.750 RON plus o taxă adiacentă de 300 RON și respectiv de la 25% la 40% pentru câștiguri mai mari de 66.750 RON plus o taxă adiacentă de 11650 RON.

La fel ca înainte, impozitarea are loc direct la sursă, adică la cazinoul la care ai câștigat.

Ce înseamnă asta?

  • Că ești scutit de drumuri suplimentare la ANAF.
  • Că aceste noi praguri de impozitare se vor aplica pentru fiecare retragere pe care o vei efectua într-un casino online din România.

Ține cont că acest sistem de impozitare cu noile praguri se aplică oricărei activități de timp jocuri de noroc online, indiferent că este vorba de păcănele online, pariuri sportive, sau de Loto online.

Care era impozitul pe câștiguri până în August 2022?

Câștigurile înregistrate la cazinourile online cu mize mici sau mari din România au fost, în mare, impozitate la o cotă de numai 1% per tranzacție până în august 2022. Acest lucru înseamnă că:

  • Cazinourile care activau pe piața de jocuri online din România percepeau o taxă pentru fiecare tranzacție câștigătoare în parte, unde jucătorii erau obligați să plăteasca 1% din câștiguri că impozit.
  • Câștigurile sub suma de 66.750 LEI nu erau impozitate.
  • Acest impozit era aplicabil atât persoanelor cu cetățenie română, cât și străinilor.

Ei bine, lucrurile s-au schimbat, iar în prezent jucătorii români au de plătit impozite ceva mai mari.

3 detalii importante despre noile reglementări ONJN?

Începând cu luna iulie a anului 2021 au avut loc numeroase discuții cu privire la impozitarea jocurilor de noroc.

  1. Inițial, Guvernul român a venit cu o propunere de impozitare de 40% per fiecare câștig înregistrat de către un jucător.
  2. La scurt timp după, Romanian Bookmakers și Rombet au venit cu o contraofertă ceva mai avantajoasă pentru jucătorii români care, în cele din urmă, a fost acceptată.
  3. După ce Guvernul României a acceptat contraoferta venită din partea reprezentanților industriei jocurilor de noroc online din România, în articolul cu nr. 716 / 15 iulie 2022 al Monitorului oficial, a fost publicată nouă Ordonanță Nr. 16/2022, care prevedea la punctul 45 referitor la modificarea precedentului articolul 110 din Codul Fiscal noile praguri de impozitare.

De Ce E Obligatorie Raportarea Câștigurilor?

De Ce E Obligatorie Raportarea Câștigurilor

Încă de la început, toate cazinourile online au fost obligate să-și raporteze câștigurile atât autorităților fiscale, cât și jucătorilor. Să nu crezi cumva că site-urile de jocuri de noroc din România, care operează legal, inclusiv cazinourile online străine, nu sunt supuse în mod constant verificării și auditului!

Tocmai din acest motiv, în prezent, jucătorii au conturile lor un istoric cu toate sumele depuse, câștigate, iar mai apoi retrase.

Cu ceva timp în urmă, când impozitarea nu se realiza direct la sursă, jucătorii trebuiau să păstreze dovezi exacte ale activităților întreprinse în cazinouri online fizice, în special sumele pe care le-au câștigat și numele operatorului de unde au retras acei bani.

Reținerea taxelor și impozitelor pe câștiguri

În acord cu reglementările de până în 2021, aceste taxe si impozite puteau fi reținute de către cazinourile online românești (și nu numai) chiar și înainte că operatorii să îți plătească câștigurile.

În caz contrar, conform legii aplicate până în anul 2018, era responsabilitatea ta să îți declari veniturile obtinute din jocuri de noroc și să efectuezi plata impozitului către autoritățile relevante.

Ba mai mult, după cum bine punctează și specialiștii CazinoExpert.ro în materie de cazinouri online, Mirela Ghiță (autor) și Vlad George Niță (autor), o reținere la sursă scutește jucătorul de griji suplimentare. Practic, cazinoul are obligația de a calcula, iar mai apoi retrage impozitul aferent fiecărui câștig.

Sfaturi Și Recomandări De La Specialiști

Sfaturi Și Recomandări De La Specialiști

  1. Asigură-te mereu că te înregistrezi și joci la un operator verificat și că știi cum să diferențiezi cazinourile legale de restul site-urilor cu jocuri de noroc.
  2. Nu încerca să fentezi sistemul. Respectă termenii și condițiile impuse de lege și de cazinoul online.
  3. Verifică mereu schimbările legislative ca să știi la ce să te aștepți.

În concluzie, este mai mult decât recomandat să verifici tot timpul eventuale modificări ale legislației și să ai în vedere evoluția reglementărilor fiscale în materie de jocuri de noroc din România, în special cele legate de câștigurile din jocurile de noroc online.

De ce?

  • Datorită faptului că acestea pot evolua, sau se pot schimba radical în perioade de timp foarte scurte.
  • Mai mult de atât, poți consulta platforma CazinoExpert sau orice alte autorități fiscale relevante din țară, pentru a te pune la curent cu cele mai noi și mai exacte informații cu privire la modul în care sunt impozitate câștigurile înregistrate din jocurile de noroc online la noi în țară, în prezent.