Volatilitate Vs RTP - Principalele Diferențe

Actualizat:
Volatilitate Vs RTP

Cu ajutorul experților noștri vei afla cum se diferențiază acești termeni, modul în care funcționează aceștia și totodată cum influențează jocul și cum să alegi cel mai bun slot pentru tine.

Cum Funcționează Volatilitatea?

Cum Funcționează Volatilitatea

Volatilitatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărui joc de sloturi pentru că stabilește nivelul de risc sau de incertitudine implicat. Numită și varianța sloturilor, aceasta  indică frecvența cu care vei obține o combinație câștigătoare și este de trei tipuri:

  • Volatilitate mică: Sloturile cu volatiltate scăzută plătesc frecvent și au un RTP ridicat, însă plățile sunt mai mici și regulate. De asemenea, acest tip de volatilitate oferă opțiuni de pariere mai mici, ceea ce le face ideale pentru jucătorii care au bugete mai mici.
  • Volatilitate mare: Păcănelele cu volatilitate ridicată, intitulate și „cu risc ridicat”, plătesc mai rar, dar plățile tind să fie mai mari. Aceste sloturi sunt preferate de jucătorii care joacă pe bugete mari.
  • Volatilitate medie: Reprezintă o balanță între sloturile cu volatilitate redusă și cele cu volatilitate ridicată. Spre deosebire de cele două, acest tip de volatilitate oferă câștiguri relativ mai mici, dar mai frecvente și, de asemenea, multe caracteristici bonus.

Ce Este RTP-ul?

Ce Este RTP-ul

RTP-ul (Return-To-Player) sau Rata de plată indică procentajul pe care un joc de cazinou îl va returna jucătorului pe termen lung.

Acesta este redat și stabilit de analiza probabilităților matematice ale jocului, care include elemente precum regulile jocului, plăți și generatoarele de numere aleatorii (RNG).

În același timp, este important de reținut că RTP-ul variază în funcție de furnizori și diferitele jocuri pe care alegi să le joci. Unele jocuri pot avea RTP-uri mari, cum ar fi 98% sau mai mult, în timp ce altele pot avea RTP-uri scăzute, cum ar fi 91% sau mai puțin.

3 Diferențe Esențiale Între Volatilitate Și RTP

Rata de plată și volatilitatea reprezintă indicatori esențiali pe care fiecare jucător ar trebui să îi ia în considerare și să știe să îi diferențieze pentru că afectează în mod direct șansa de câștig cât și valoarea acestuia. Principalele diferențe dintre cele două sunt determinate de 3 aspecte:

  • Metoda de calcul: Rata de plată este un calcul simplu care îți indică media pe termen lung a returnării banilor către jucători. Volatilitatea, pe de altă parte, reprezintă un calcul puțin mai complex și se focusează pe distribuția câștigurilor pentru a evalua riscurile și recompensele pe termen scurt.
  • Stabilitate în timp: RTP-ul oferă un element de stabilitate unui joc în timp pentru că oferă indicații despre perfomanța lui pe o perioadă extinsă de timp. Spre exemplu, dacă alegi să joci un slot cu un RTP de 97%, acest procent va râmâne relativ constant pe tot parcursul jocului. Volatilitatea, în schimb, nu este constantă și poate varia în timp. Dacă alegi să joci un slot cu volatilitate mare, este posibil să ai câștiguri mari, dar mai imprevizibile în timp.
  • Scopuri strategice: RTP-ul are scopul de a ghida jucătorii spre alegeri cu câștiguri sigure mai mari, pentru a avea o sesiune de joc cât mai lungă. Volatilitaea ajută jucătorii să selecteze jocuri în funcție de buget, stil de joc și toleranță la risc.

Relația Dintre Volatilitate Și RTP: Cum Influențează RTP-ul Volatilitatea

Relația Dintre Volatilitate Și RTP Cum Influențează RTP-ul Volatilitatea

Deși nu sunt direct corelate, volatilitatea și RTP-ul se influențează reciproc și indirect.

  • Impactul RTP-ului asupra volatilității: Un joc cu un RTP mare implică câștiguri mai consistente, lucru ce poate contribui la percepția unei volatilități scăzute pentru că fluxul de câștiguri este stabil. Practic, deși RTP-ul nu modifică direct volatilitatea unui joc, oferă jucătorilor o experiență mai previzibilă.
  • Influența Volatilității asupra RTP-ului: Volatilitatea mare a unui joc poate crea o distribuție inegală a câștigurilor, lucru care influențează RTP-ul.

Aceste elemente împreună modelează experiența generală a jocului, în funcție de ce tip de jucător ești, fie că vrei să riști și să câștigi mult sau să te distrezi cu mize și riscuri mici. Înțelegerea diferenței dintre volatilitate și RTP te poate ajuta să alegi jocul potrivit pentru tine.

Top 8 Sloturi Cu RTP Mare Disponibile În Cazinourile Din România

Iată care sunt sloturile cu cele mai mari procente RTP și unde poți să le joci la cazinourile românești:

Slot RTP Caracteristici Furnizor Cazinou
Megajoker 99% Volatilitate crescută

5 linii de plată

3 role

NetEnt Superbet

Betano

Magic Jackpot

Ooh Aah Dracula 99% Volatilitate medie

10 linii de plată

5 role

Barcrest Netbet
Book of 99 99% Volatilitate crescută

10 linii de plată

5 role

Relax Gaming Betano
Gold Digger Mines 98,88% Volatilitate medie

5 linii de plată

5 role

iSoftBet Betano
Blood Suckers 98% Volatilitate scăzută

25 linii de plată

5 role

NetEnt Betano
Jackpot 6000 98% Volatilitate ridicată

5 linii de plată

3 role

NetEnt Unibet
Jokerize 98% Volatilitate ridicată

10 linii de plată

5 role

Yggdrasil Unibet
Money Cart 2 98% Volatilitate ridicată

5 role

Relax Gaming Betano

Verdictul Experților CazinoExpert.Ro

Specialiștii noștrii Mirela Ghiță (autor) și Vlad George Niță (autor și editor senior) recomandă să fii foarte atent când alegi să joci la cazinouri și să iei în considerare de fiecare dată volatilitatea unui slot, cât și RTP-ul său pentru că acestea te ghidează către un joc cât mai echilibrat și cu riscuri cât mai puține.

Astfel, RTP-ul stabilește câștigurile tale preconizate, în timp ce volatilitatea indică probabilitatea și intervalul de plăți potențiale ale unui joc. Este important să înțelegi diferențele dintre volatilitate și RTP pentru că acestea împreună au un rol semnificativ în determinarea experienței tale în timp ce joci la cazinourile online.